Bij mensen met Diabetes Type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan. Daardoor kunnen deze mensen suiker niet goed verteren. Omdat het lichaam bij die mensen ook niet meer goed reageert op insuline en er zelfs ongevoelig voor kan zijn, krijgen deze mensen meestal medicijnen. Daarnaast moeten ze ook wel insuline spuiten en goed opletten op wat ze eten.
Wat is Diabetes Type 2?
Diabetes type 2 wordt vaak veroorzaakt door overgewicht en weinig beweging. Ook ouderdom speelt een rol, net als erfelijke aanleg, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans. Uit de eerste uitkomsten van het programma ‘Keer Diabetes 2 Om’ is gebleken dat Diabetes Type 2 daadwerkelijk kan worden genezen door een gezondere manier van leven. Uit het programma bleek dat na een jaar 87 procent van de deelnemers geheel of gedeeltelijk van de ziekte af is. Zo’n 38 procent van de deelnemers hoeft zelfs helemaal geen medicijnen meer te gebruiken.
Keer Diabetes 2 Om
Dit groepsprogramma dat bedoeld is om mensen die Diabetes 2 hebben, zich beter te laten voelen. Het programma begint met een gezamenlijk weekend. Hier leren de patiënten om hun leefstijl aan te passen. Ze leren niet alleen hoe ze hun voeding aan kunnen passen, maar ook om gezonder te bewegen en voldoende en regelmatig te slapen. Na dat eerste weekend komen ze nog een aantal dagen terug. De ziekte zelf zal niet meer verdwijnen. Maar door gezonder te leven worden een aantal vervelende symptomen wel minder, of verdwijnen ze zelfs. Veel mensen met Diabetes 2 moeten namelijk vaak naar de WC. Ook hebben ze veel dorst en hebben ze last van vermoeidheid.
Het programma Keer Diabetes 2 Om is aanvankelijk van start gegaan enkele met tientallen deelnemers. Dit aantal groeide tot enkele honderden deelnemers. Omdat de resultaten tot tevredenheid stellen, wordt het nu groter aangepakt. Zo sloot de gemeente Rotterdam vorige maand een samenwerkingsovereenkomst. Hierdoor krijgen enkele duizenden inwoners van de Zuid-Hollandse stad de mogelijkheid krijgen mee te doen. Ook heeft Zorgverzekering VGZ bekendgemaakt dat het voor haar verzekerden de meeste kosten van het programma zal vergoeden.
Fantastisch resultaat
Een van de eindverantwoordelijken van het programma is huisarts Nynke van der Zijl. Zij zegt: “Het is nadrukkelijk geen afval-programma, geen crash-dieet. Je leert je voeding aan te passen door er zoveel mogelijk koolhydraten uit te halen. En de resultaten zijn fantastisch.”
Ook één van de deelnemers, Luca Perini, is enthousiast: “Tien jaar geleden kreeg ik op mijn 22ste de diagnose diabetes type 2. Sindsdien moest ik insuline spuiten en pillen slikken. Toen ik vorige zomer weer eens in het ziekenhuis belandde, was ik het zat. In oktober ben ik begonnen en nu ben ik van mijn insuline af, mijn dosis tabletten is gehalveerd en ik voel me veel beter”.
Minder koolhydraten en meer bewegen
Luca vertelt dat het vooral belangrijk is om een koolhydraten meer te eten, en meer groente, vlees en eieren. Zij vindt dat dit heel goed te doen. Ook moet er meer bewogen worden, zoals wandelen of fietsen, of sporten. Huisarts Nynke Van der Zijl: “Alleen voor een groepje van 5 procent dat al heel lang ziek is en bijvoorbeeld geen alvleesklierfunctie meer heeft, is het geen optie. Voor alle anderen geldt hoe eerder je begint, hoe beter.”
Boekentip
In het boek Diabetes onder controle werpt dr. Alexa Fleckenstein nieuw licht op een van de snelst groeiende gezondheidsproblemen van de 21ste eeuw. Diabetes type 2 is geen ziekte, maar het resultaat van een chronische ontsteking in het lichaam als gevolg van een verkeerde levensstijl. Ontdek de Vijf gezonde pijlers, die helpen om diabetes onder controle te krijgen. Met behulp van eenvoudige, snelle oefeningen (slechts 5 minuten per dag!), lekkere, ontstekingsremmende gerechten en veel andere innoverende tips werkt dr. Fleckenstein in dit boek een duidelijk, gemakkelijk uitvoerbaar plan uit om de bloedsuikerspiegel te verlagen, overbodige kilo’s te verliezen en meer energie te krijgen.
Bron: NOS