Duurzame keurmerken winnen terrein bij Nederlandse consumenten

Nederlandse shoppers kiezen steeds vaker bewust. Steeds meer producten in de supermarkt dragen daarom een keurmerk dat iets zegt over de duurzaamheid van het product. Inmiddels haalt 25 procent van de totale voedingsomzet in supermarkten een duurzamer keurmerk. In 2023 was dit nog 19 procent.

De groeiende populariteit van keurmerken is een uiteraard bijzonder positieve ontwikkeling. Door voeding met een keurmerk te kopen, kunnen consumenten immers bijdragen aan een duurzamere wereld. De duurzame keurmerken staan garant voor een product dat is geproduceerd met meer oog voor het milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Keurmerken Retail van Circana, waarvan in de uitgave voor 2023 wordt gemeld dat consumenten steeds vaker voor producten met duurzame keurmerken kiezen.

Verschillende soorten keurmerken

Er zijn veel verschillende keurmerken, elk met zijn eigen focusgebied. Enkele van de meest bekende keurmerken in Nederland zijn:

  • Beter Leven
    Dit keurmerk richt zich op het verbeteren van het leven van dieren in de veehouderij. Producten met het Beter Leven-logo voldoen aan strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn.
  • Biologisch
    Biologische producten zijn geproduceerd zonder het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en met respect voor de natuur. Het Europees biologisch keurmerk garandeert dat het product aan de vastgestelde normen voldoet.
  • Fairtrade
    Dit keurmerk staat voor eerlijke handel. Boeren en producenten in ontwikkelingslanden krijgen met Fairtrade een eerlijke prijs voor hun producten, betere arbeidsomstandigheden en meer kansen op ontwikkeling.
Lees ook:  Slaperig door vet eten

Consument kiest vaker voor producten met duurzame keurmerken

Waarom kiezen consumenten voor duurzame keurmerken?

De redenen waarom consumenten voor producten met duurzame keurmerken kiezen, zijn uiteenlopend. De toenemende bewustwording over de impact van de voedingsindustrie op het milieu speelt een belangrijke rol. Ook zorgen over dierenwelzijn en de wens om eerlijke handel te ondersteunen zijn motivaties voor veel consumenten. Voor hen zijn keurmerken een handvat om snel en eenvoudig duurzamere keuzes te maken in de supermarkt.

Toekomst van duurzame keurmerken

De verwachting is dat de populariteit van duurzame keurmerken de komende jaren zal blijven groeien. Supermarkten en andere retailers spelen in op deze trend door steeds meer producten met een keurmerk aan te bieden. Ook voor producenten bieden duurzame keurmerken kansen, omdat het hen kan helpen onderscheiden in een competitieve markt.

Een positieve ontwikkeling

De trend van duurzame keurmerken is een positieve ontwikkeling voor zowel consumenten, retailers als producenten. Door bewust te kiezen, kunnen consumenten bijdragen aan een duurzamere toekomst. Voor retailers bieden duurzame keurmerken een mooie kans om zich te profileren en te voorzien in de groeiende vraag naar duurzaamheid. En voor producenten kan het een manier zijn om de meerwaarde van hun producten te communiceren en hun marktaandeel te vergroten. Al met al wijzen de cijfers van het afgelopen jaar erop dat we met duurzame keurmerken op de goede weg zijn.

Blijf bewust winkelen

De groeiende belangstelling voor duurzame voeding is een hoopvolle trend, al is er natuurlijk altijd een kans dat consumenten niet altijd volledig achter de achtergrond van bepaalde keurmerken staan. Het is daarom belangrijk om als consument alert te blijven en kritisch te kijken naar de diverse keurmerken op producten. Gelukkig zijn er betrouwbare bronnen die informatie over de verschillende keurmerken en hun eisen bieden. Door bewuste keuzes te blijven maken in de supermarkt, kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan een betere wereld.

Lees ook:  Muesli zoals je het zelf wilt