In Nederland eten we per week zo’n 770 gram dierenvlees en 2,4 kilogram zuivel. Veel Nederlanders houden dus wel van vlees en zuivel. Maar juist deze twee dingen zorgen voor een grote belasting op ons milieu. Bovendien is vlees eten geen diervriendelijke gewoonte. Daarom wordt ook dit jaar weer de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gehouden. Dit jaar in de week van 7 tot en met 13 maart.
Vlees en zuivel vervangen
Het doel van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is het laten staan van vlees en zuivel. Deze twee etenswaren kunnen deelnemers vervangen door vegetarische en plantaardige producten. Het idee achter deze week is dat een plantaardig eetpatroon gepromoot wordt.
Volgens de initiatiefnemers moeten Nederlanders ontdekken dat plantaardig eten niet saai, smakeloos of ingewikkeld is. Daarom laten ze mensen plantaardig voedsel proeven in bijvoorbeeld supermarkten. Van 7 tot en met 13 maart zullen liefhebbers van maaltijdboxen ook alternatieven voor vlees en zuivel in de maaltijdboxen vinden.
Waarom de toevoeging ‘en zuivel’?
Oorspronkelijk werd in 2018 voor het eerst de Week Zonder Vlees gehouden. Over zuivel werd toen nog niet gerept. Vogels de stichting achter deze week, zijn de Nederlandse eetgewoontes zo veranderd, dat we steeds meer zuivel zijn gaan eten, terwijl dit belastend is voor het klimaat. Daarom werd ‘en zuivel’ toegevoegd aan de naam. Nederlanders moeten zich volgens de stichting meer bewust worden van het feit dat wat ze eten, direct weerslag heeft op de wereld waarin we leven.
Deze week moet er een meer plantaardig eetpatroon worden gepromoot. Wie toch nog een beetje vlees en zuivel wil consumeren, kan dit het best afwisselen met vegetarische en plantaardige initiatieven.
Impact op mens, dier en milieu
Het eten van vlees en zuivel heeft een grote impact op de mens, het dier en het milieu. Zo wordt bij de productie van een week vlees eten 150 liter per persoon gebruikt. Dat gaat op aan bijvoorbeeld de productie van veevoer, veehouderij en de productie van de dagelijkse hoeveelheid vlees. Volgens de stichting bespaar je ook flink op je CO2-uitstoot: een week geen vlees en zuivel eten staat gelijk aan 121 kilometer autorijden.
De initiatiefnemers komen op deze cijfers door middel van een zogenaamde ‘cradle to end of life’ levenscyclusanalyse. Blonk Consultants becijferde hoeveel vlees en zuivel in Nederland wordt geconsumeerd en wat voor impact dat heeft.
Meer keuze in de supermarkt
Niet alleen consumenten doen mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Ook supermarkten, restaurants, scholen en bedrijven doen mee. Zo bereidt de Albert Heijn deze week het assortiment fors uit met vega- en plantaardige producten. Ook verdubbelt de supermarkt het aantal vleesvervangers als ‘prijsfavoriet’.
Ook de supermarkten ALDI, Coöp, Jumbo, Lidl, PLUS en SPAR doen mee, met diverse acties. In totaal doen 79 partners, waaronder ook bedrijven en scholen mee aan de Nationale Week Zonder Vlees.